de voorstelling

Het verhaal

Studente Menke ontdekt een boerderij die op mysterieuze wijze is verdwenen samen met de bewoner: boer Tjeert. Menke gaat met haar vrienden op zoek naar de oorzaak en komt daarmee in een spannend avontuur terecht. Als de studenten ontdekken wat er met Tjeert en zijn boerderij is gebeurd worden ze tegengewerkt en achtervolgd. Ze willen de waarheid boven tafel krijgen. 

Tijdens hun zoektocht komen ze in aanraking met de verhalen van de aarde, klimaatverandering, de stijging van de zeespiegel en de effecten van het delven van grondstoffen.

Menke is iemand met een enorme empathie voor de mensheid en de natuur en ze neemt het publiek mee in haar leef- en gedachtewereld: het groene landschap, opgroeien, wonen en leven in het Groninger land. De oplopende spanning tussen haar ouders die uit hun beschadigde huis moeten vertrekken en een ontluikende liefdesrelatie levert een voortdurende spanning op tussen liefde, vertrouwen en een verschillende kijk op de wereld.

Het levensgevaarlijke onderzoek onder de grond zorgt voor een verrassende, betekenisvolle ontknoping!

NOORD zorgt voor een niet eerder vertoonde theaterbeleving, artistiek vernieuwend met bekende noordelijke acteurs, dansers en nieuw geschreven muziek. In NOORD staat Groningen op het podium met het accent op klimaat en de manier waarop wij de aarde gebruiken.

Achtergrond

Theatermaakster en kunstenares Geke Hoogstins  schreef het spannende en magische  verhaal NOORD.

NOORD is een verhaal in en over het prachtige Noorden en duikt op een avontuurlijke manier in actuele thema’s als klimaatverandering, de stijgende zeespiegel en wat het met de aarde doet als je er allemaal stoffen uithaalt. De regelmatige aardbevingen in de noordelijke provincie staan dan ook niet voor niets aan het begin van deze grootse voorstelling. Met haar voorstelling wil Hoogstins echter ook de kracht van samenwerking laten zien en voer geven voor debat over de klimaatkwestie.

Theaterproducente Hoogstins staat haar mannetje en wist in het verleden ook drie grote noordelijke producties neer te zetten. Met NOORD heeft ze nu de gerenommeerde scenarioschrijver Dick van den Heuvel aan zich weten te binden. Het verhaal, de karakters van de hoofdpersonen en dramaturgische lijnen zijn door van den  Heuvel samen met Hoogstins uitgebreid besproken en uitgewerkt. Het concept voor het verhaal, decor, enscenering en de eindregie zijn in handen van Hoogstins. Samen met een team van artistieke en kunstzinnige professionals staat de productie als een huis.

Het resultaat is een spannend en magisch verhaal over de actualiteit van Groningen maar ook over de bureaucratie en  het zoeken naar “thuis”. Het verlies van je huis, verlies van je vertrouwde gezin, je thuisland, jezelf of zelfs het verlies van het contact met de aarde wordt in deze voorstelling op een indringende manier verweven en verbeeld. We dagen iedereen hiermee uit tot debat en kritische zelfreflectie. Daarnaast is de voorstelling een beleving die iedereen die er geweest is niet snel zal vergeten.

Met deze grote productie midden in de provincie Groningen willen we laten zien waar de noordelijke kracht voor staat, maar ook landelijk publiek trekken om te laten zien hoeveel het noorden te bieden heeft.