Nieuws

Theaterspektakel NOORD, ondanks corona, van start

NOORD is een spannende en magische voorstelling over de onvoorspelbaarheid van ons bestaan. Over durf, doorzetten en de kracht van samenwerking.

Omringd door een immens decor beleeft het publiek het meeslepende theaterspektakel NOORD. Een voorstelling met muziek, dans, unieke projecties en special effects. Je kent het verhaal nog niet, maar het gaat over jou!

NOORD vertelt het mysterieuze, fictieve verhaal over een verdwenen boerderij. Een ongekend groot decor ondersteunt het verhaal. Het publiek wordt meegezogen in de golven als de Groningse dijken breken en komt onder de grond terecht, waar de bodem zijn geschiedenis vertelt. NOORD zorgt voor een niet eerder vertoonde theaterbeleving, artistiek vernieuwend met bekende noordelijke acteurs, dansers en nieuw geschreven muziek. In NOORD staat Groningen op het podium en is het thema van de bevingen de aanjager voor het grotere probleem: het klimaat, de manier waarop wij de aarde gebruiken. NOORD wil hierover aanzetten tot debat.

Ticketreserveringen

De productie staat al enige tijd in de steigers en gaat nu vol energie verder met de artistieke voorbereiding en de promotiecampagne. Samenwerkingspartner en sponsor de Rabobank heeft al twee voorstellingen gereserveerd en daarnaast zijn al meerdere voorstellingen uitverkocht. Voor het publiek start op 6 november de ticketverkoop. Theatermaakster Geke Hoogstins: ,,We waren verrast door het grote aantal ticketreserveringen die het afgelopen jaar door onze volgers en fans zijn geboekt. Iedereen verlangt naar theater in deze tijd en wij kunnen nu perspectief bieden door op 16 april 2021 te starten met de voorstellingen van NOORD. Theater- en cultuurliefhebbers zijn zich natuurlijk ook bewust van het feit dat ze cultuur ondersteunen door nu al onze voorstelling te boeken.”

Het verhaal

Studente Menke ontdekt een boerderij, die op mysterieuze wijze is verdwenen samen met de bewoner: boer Tjeert. Met haar vrienden gaat ze op zoek naar de oorzaak en komt daarmee in een spannend avontuur terecht. Als de studenten ontdekken wat er met Tjeert en zijn boerderij is gebeurd worden ze tegengewerkt en achtervolgd. Ze willen de waarheid boven tafel krijgen. Tijdens hun zoektocht komen ze in aanraking met de verhalen van de aarde, klimaatverandering, de stijging van de zeespiegel en de effecten van het delven van grondstoffen.

Menke neemt het publiek mee in haar leef- en gedachtewereld: het groene landschap, opgroeien, wonen en leven in het Groninger land. De oplopende spanning tussen haar ouders die uit hun beschadigde huis moeten vertrekken en een ontluikende liefdesrelatie levert een voortdurend gevecht tussen liefde, wantrouwen en een verschillende kijk op de wereld op.

De student geologie Sjoerd neemt het publiek mee in zijn levensgevaarlijke onderzoek onder de grond en zorgt voor een verrassende, betekenisvolle ontknoping!

Roerige periode

NOORD is een fictief verhaal, geschreven door theatermaakster Geke Hoogstins, dat mede verteld wordt door indrukwekkende projecties die de emoties en gedachten van de spelers verbeelden. Hoogstins: ,,We leven in een roerige periode. Als je uitzoomt in de tijd, zie je dat mensen zich altijd hebben aangepast en verder ontwikkeld. De ‘vaste waarde’ is de aarde waarop en waarvan wij leven. En ook die heeft zich aangepast in de tijd. Wij zijn telkens ‘slechts’ passanten.”

,,Noorderlingen kunnen eigenlijk best goed omgaan met onvoorspelbaarheid en zijn doorzetters. Zelfredzaam, uitgaan van je eigen kracht en kop d’r veur. Generatie op generatie is onze noordelijke mentaliteit opgebouwd. We zijn als bewoners daadwerkelijk geworteld in het Noorden. En met elke nieuwe generatie versterken we onze roots. Daar zijn we stiekem best trots op en dat wil ik graag overbrengen met NOORD.”

Geke Hoogstins werkt samen met video- en media kunstenaar Roger Muskee het verhaal uit in creatieve projecties. Dick van den Heuvel, scenarioschrijver van grote landelijk bekende producties als ‘Annie M.G. Schmidt’, ‘Evita’ en ‘Turks Fruit’, werkt het verhaal van Hoogstins uit tot een indringend en spannend scenario. Hoogstins tekent zelf voor de eindregie. Het publiek beleeft het fascinerende verhaal mee in beeld, theater, muziek en dans.

Rolverdeling

De hoofdrollen worden vertolkt door de jonge talentvolle Esmee de Boer, Albert Secuur (onder andere Noord Nederlands Toneel en Hollands Hoop), Miranda Bolhuis, Laurens van Lottum, Nick Kamerling en Renée Wiersema. Zes professionele dansers geven op originele wijze ‘beweging’ aan de scènes. Componist Henk Ruiter, die in zijn muzikale verleden en heden samenwerkte met onder meer Liesbeth List, Lenette van Dongen, Paul de Leeuw en Simone Kleinsma, schrijft de muziek.

Speciaal voor NOORD wordt een grote hal bij Van der Valk Groningen-Zuidbroek (gemeente Midden-Groningen) omgebouwd tot de Theaterhal Zuidbroek. De locatie is uitermate geschikt vanwege de goede toegangswegen (A7/N33/A28) en de bereikbaarheid met openbaar vervoer (bus en trein).

Coronaproof

Gezondheid en veiligheid van de bezoekers en medewerkers staan altijd voorop. Daarom wordt de theaterhal ingericht volgens een protocol waarin duidelijke richtlijnen staan hoe bezoekers en medewerkers 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook worden er diverse hygiënemaatregelen genomen. De organisatie is in staat om de theaterruimte aan te passen aan de dan geldende actuele coronamaatregelen. De planning en ticketverkoop zijn zo ingericht dat de voorstelling, indien nodig, in de tijd vooruit kan schuiven. Iedereen ontvangt in dat geval een voucher en kan een nieuwe datum boeken zonder verdere kosten.

NOORD wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, Provincie Groningen, Gemeente Midden Groningen, VSB Fonds, Kickstart Cultuurfonds en vele anderen.

NOORD is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar.

GERELATEERDE BERICHTEN

OOG Radio & TV: Theaterspektakel NOORD gaat vanavond in première.

Producent en regisseuse Geke Hoogstins heeft er drie jaar aan gewerkt. Het is een van de eerste grote theaterproducties in coronatijd. OOG was aanwezig bij een try-outHet verhaal speelt zich af in het Groningse aardbevingsgebied waar een boerderij met bewoner en al verdwijnt in de grond na een zware aardbeving. De overheid

Lees verder »

DvhN – Onderwaterbeelden veel meer dan decor

HOOGEZAND Hoe film een eigen wereld kan scheppen. Het contrast tussen de klamme warmte in het zwembad De Kalkwijck in Hoogezand, met zijn drukdoende crew langs de rand, en het poëtische eindresultaat kan niet groter zijn. Bewegend ogen ze haast religieus, de beelden van danseres Milou Zuurveld. ,,Dat is ook

Lees verder »

Verplaatsing naar september 2021

In verband met de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus en de lockdown die nu actueel is, hebben we ons genoodzaakt gezien om de voorstelling te verplaatsen naar september 2021. Je tickets worden automatisch omgeboekt naar de corresponderende, nieuwe datum. Heb je bijvoorbeeld tickets gekocht voor de eerste zaterdagvoorstelling in april 2021,

Lees verder »