Nieuws

DvhN – Onderwaterbeelden veel meer dan decor

HOOGEZAND Hoe film een eigen wereld kan scheppen. Het contrast tussen de klamme warmte in het zwembad De Kalkwijck in Hoogezand, met zijn drukdoende crew langs de rand, en het poëtische eindresultaat kan niet groter zijn.

Bewegend ogen ze haast religieus, de beelden van danseres Milou Zuurveld. ,,Dat is ook precies wat we beogen”, zegt video-kunstenaar en filmregisseur Roger Muskee als we in een zijkamer wat shots bekijken. De onder water gefilmde danseres verbeeldt de gracieuze geruststelling, die hoofdpersonage Menke uit het theaterspektakel Noordhard nodig heeft.

Deze Menke, gespeeld door actrice Esmee de Boer, is op Eerste Paasdag eveneens in het 2,75 meter diepe water gefilmd. Zij in paniek, om alles wat fout gaat in haar leven, in haar omgeving, met de wereld. ,,Na een harde knip zie je haar straks druipend op het station van Groningen staan. Maar dan gewoon in het decor”, zegt Geke Hoogstins.

Mocht er nog een beetje worden gevaccineerd in dit land, dan lijkt er op dat Hoogstins’ grote theaterproductie Noordin september en oktober zes weken lang in een speciaal gebouwd theater achter Motel Van der Valk in Zuidbroek komt te spelen. Daar kunnen dan per keer vijfhonderd bezoekers veilig zitten.

Hoogstins presenteerde haar verhaal ruim drie jaar geleden nog als Noord op de Schaal van Richter . ,,Dat werd meer gelinkt aan de aardbevingen dan mij lief was. Dit gaat over hoe we met de aarde omgaan, in het groot en in het klein.” Hoogstins, die in haar eerdere producties al getuigde van haar zorgen om Moeder Aarde, heeft het bij dat ‘groot’ ook over de klimaatopwarming. ,,Die zwembadscènes weerspiegelen de ondergelopen wereld.”

Dat ‘kleine’, meer persoonlijke, slaat op het lot van Menke, die na aardbevingen geen ouderlijk huis meer kent, en op haar genegenheid voor een boer van de oude stempel, die zijn boerderij door de nieuwe tijd letterlijk bedolven ziet worden. Een gevecht tegen overmacht.

Het wordt, is de bedoeling, met recht een spektakel, straks in Zuidbroek, met muziek, dans spel en film. Hoogstins: ,,Film niet als opvullend decor, maar als meespelend personage.” Naast Esmee de Boer zijn er rollen voor onder anderen Albert Secuur, Miranda Bolhuis, René Wiersma en Nick Kamerling. Het verhaal en de personages worden nog uitgewerkt door schrijver Dick van den Heuvel en Albert Secuur.

Hoogstins heeft in regionale overheden, fondsen en het bedrijfsleven geldschieters aan zich gebonden. Voor tickets tussen de 31 en 61 euro en voor meer informatie, zie www.noordtheater.nl.

Bron: DvhN 6 april 2021

GERELATEERDE BERICHTEN

Theaterkrant: SCHITTEREND GEZONGEN ODE AAN GRONINGER GROND

De Drentse kunstenares en theatermaakster Geke Hoogstins is een vrouw met een missie. Als landschapskunstenaar is ze verbonden aan het Geopark De Hondsrug, een door de UNESCO ondersteund initiatief. Als theatermaakster laat ze niet na haar zorg voor moeder aarde onder de aandacht te brengen. Met haar Stichting Walkyre maakte ze

Lees verder »

RTV Noord: Theaterspektakel Noord in première

In de Eurohal in Zuidbroek ging vrijdagavond theaterspektakel Noord in première. In totaal wordt het stuk, dat bestaat uit een combinatie van live acteren en video, twintig keer gespeeld. Geke Hoogstins is de bedenker en producer van het theaterstuk. ‘We hebben er voor gekozen om ook in beeld, met name

Lees verder »

OOG Radio & TV: Theaterspektakel NOORD gaat vanavond in première.

Producent en regisseuse Geke Hoogstins heeft er drie jaar aan gewerkt. Het is een van de eerste grote theaterproducties in coronatijd. OOG was aanwezig bij een try-outHet verhaal speelt zich af in het Groningse aardbevingsgebied waar een boerderij met bewoner en al verdwijnt in de grond na een zware aardbeving. De overheid

Lees verder »

OOG Tv: Theaterspektakel Noord klaar voor de eerste voorstelling

Producent en regisseuse Geke Hoogstins heeft drie jaar gewerkt aan het Theaterspektakel Noord, een van de eerste grote theaterproducties in coronatijd. Donderdagavond gaat de voorstelling in première en OOG was aanwezig bij een try-out Het verhaal speelt zich af in het Groningse aardbevingsgebied waar een boerderij met bewoner en al

Lees verder »

Regiokrant: Theaterspektakel ‘NOORD’ bereikt het hoogste punt

ZUIDBROEK – De ambitieuze multimediale theatervoorstelling ‘NOORD’ gaat over een kleine drie weken in première. De repetities zijn al twee weken in volle gang. De Eurohallen in Zuidbroek zijn inmiddels omgebouwd tot repetitieruimte en de bouw van het immense surround filmdecor van 7 meter hoog en 70 meter breed vordert

Lees verder »